Informacja
1. Podkreślone produkty w jadłospisie są alergenami.
 
2. W jadłospisie wyróżniono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcji nietolerancji zawarte w załączniku II Rozporządzenia 1169/2011 z dnia 25 października 2011.
 
3 .Poszczególne elementy z jadłospisu mogą ulec zmianie.
 
4. Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzechów, sezamu, mleka, jajka, soję oraz gluten.
 
5. Szczegółowy jadłospis użytych składników oraz wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków znajduje się wglądu w sekretariacie przedszkola.

Jadłospis

18.11.2024 - 22.11.2024

Woda do picia dla dzieci bez ograniczeń w każdym dniu​

Poniedziałek 18.11.2024

Śniadania

Chleb wiejski (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny (mąka żytnia, woda) woda, mąka żytnia, drożdże, sól, kminek  )masłem, pasta jajeczna , szczypiorek,  kawa( jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy) z mlekiem.

II śniadanie: melon

Obiad

Kapuśniak( wywar warzywny, seler, kapusta kiszona, koncentrat pomidorowy, olej, cebula, liść laurowy , ziemniaki, kiełbasa) , zielona pietruszka

Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko, olej, cukier waniliowy) z serem białym ( śmietana, cukier waniliowy, cukier) w polewie jogurtowo – malinowej, malinki,  kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Chleb krakowski (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda) woda, drożdże, sól, kminek, gluten) z masłem, schab  z pieca, rzodkiewka, szczypiorek,  herbata z  miodem i cytryną

Wtorek 19.11.2024

Śniadanie



Chleb graham (mąka pszenna, woda, mąka pszenna graham(10%),drożdże, kwas chlebowy naturalny (mąka żytnia, woda) sól, gluten)z pastą warzywną( suszone pomidory, czerwona papryka, cebula, bazylia, zielona pietruszka, lubczyk, oliwa z oliwek ) – wyrób własny, płatki owsiane na mleku, woda, daktyle.

II śniadanie: gruszka

Obiad

Krupnik (wywar warzywny, masło, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, kasza jęczmienna, sól, pieprz) zabielany śmietaną  ,zielona   pietruszka.

Gołąbki ( kapusta włoska, olej, karczek b/k, cebula, ryż, kasza, pieprz, sól) w sosie pomidorowym, papryka żółta, kompot owocowy

Podwieczorek

Jogurt truskawkowy– wyrób własny ( jogurt naturalny, truskawki, cukier ) chleb krakowski (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda) woda, drożdże, sól, kminek, gluten) z masłem, szynka Juranda, rzodkiewka, ogórek zielony,  szczypiorek

Środa 20.11.2024

Śniadanie

Chleb pszenn-żytni (mąka pszenna(40%),zakwas chlebowy naturalny(mąka żytnia 20%, woda) woda, słonecznik,(5%), drożdże, siemię lniane, sól, gluten z masłem , ser żółty, pomidor, kiełki lucerny, kakao

II śniadanie: klementynka

Obiad

Barszcz czerwony( wywar warzywny, buraki,  seler,  masło , lubczyk ,sól ,pieprz, mąka ) z ziemniakami , zabielany mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.

– Ryż z kurczakiem i warzywami (filet z kurczaka, papryka czerwona, cebula, czosnek, cukinia, kukurydza, fasolka czerwona,  olej, oregano, słodka papryka, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy),słupki ogórka zielonego, kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń waniliowy  (mleko, żółtka, wanilia, skrobia ziemniaczana, masło,)- wyrób własny, maliny, chleb (mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól ) z masłem , herbata z miodem i cytryną

Czwartek 21.11.2024

Śniadanie

Chleb ziarnisty ((mąka pszenna, zakwas żytni naturalny (mąka żytnia, woda) woda, mąka żytnia, drożdże, sól, kminek  ) z pastą serowo-rybną ( ser biały, makrela, masło ) ogórek świeży, szczypiorek, kawa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy )z mlekiem.

II śniadanie : ananas

Obiad

Pomidorowa ( wywar warzywny, koncentrat pomidorowy, seler, masło , mąka pszenna, lubczyk ,sól ,pieprz)z zacierką, zabiel. mlekiem i śmietaną ,  zielona pietruszka.

Gulasz cielęcy( cielęcina, cebula, papryka słodka, lubczyk, bazylia, mąka, sól,  pieprz),kasza bulgur, brokuł na parze – piec konwekcyjny , kompot owocowy

Podwieczorek

Bułka (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda)  z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną

Piątek 22.11.2024

Śniadanie

Chleb eko-wiejski  ( mąka pszenna, mąka żytnia-zakwas naturalny, woda, drożdże, sól)z masłem, pastą „Śnieżynka”(ser biały, śmietana, rzodkiewka, szczypiorek) kawa( jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy) z mlekiem.

II śniadanie: banan

Obiad

Ogórkowa ( wywar warzywny, ogórki kiszone,  ,  seler,  masło , lubczyk ,sól ,pieprz ) z ziemniakami, zabielana mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.

Ryba w panierce( miruna, jaja, mąka pszenna, , olej, pieprz, sól ), ziemniaki, marchewka z groszkem, kompot owocowy

Podwieczorek

Pizza wegetariańska ( mąka pszenna, mleko, drożdże, jaja, ser żółty, kukurydza, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona , papryka żółta ) – piec konwekcyjny, ketchup,  herbata malinowa z miodem

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

nasze posiłki

OWOCOWY DZIEŃ