Jadłospis
18.11.2024 - 22.11.2024
Woda do picia dla dzieci bez ograniczeń w każdym dniu
Poniedziałek 18.11.2024
Śniadania
Chleb wiejski (mąka pszenna, zakwas żytni naturalny (mąka żytnia, woda) woda, mąka żytnia, drożdże, sól, kminek ) z masłem, pasta jajeczna , szczypiorek, kawa( jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy) z mlekiem.
II śniadanie: melon
Obiad
Kapuśniak( wywar warzywny, seler, kapusta kiszona, koncentrat pomidorowy, olej, cebula, liść laurowy , ziemniaki, kiełbasa) , zielona pietruszka
Naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko, olej, cukier waniliowy) z serem białym ( śmietana, cukier waniliowy, cukier) w polewie jogurtowo – malinowej, malinki, kompot wieloowocowy
Podwieczorek
Chleb krakowski (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda) woda, drożdże, sól, kminek, gluten) z masłem, schab z pieca, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną
Wtorek 19.11.2024
Śniadanie
Chleb graham (mąka pszenna, woda, mąka pszenna graham(10%),drożdże, kwas chlebowy naturalny (mąka żytnia, woda) sól, gluten)z pastą warzywną( suszone pomidory, czerwona papryka, cebula, bazylia, zielona pietruszka, lubczyk, oliwa z oliwek ) – wyrób własny, płatki owsiane na mleku, woda, daktyle.
II śniadanie: gruszka
Obiad
Krupnik (wywar warzywny, masło, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, kasza jęczmienna, sól, pieprz) zabielany śmietaną ,zielona pietruszka.
Gołąbki ( kapusta włoska, olej, karczek b/k, cebula, ryż, kasza, pieprz, sól) w sosie pomidorowym, papryka żółta, kompot owocowy
Podwieczorek
Jogurt truskawkowy– wyrób własny ( jogurt naturalny, truskawki, cukier ) chleb krakowski (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda) woda, drożdże, sól, kminek, gluten) z masłem, szynka Juranda, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek
Środa 20.11.2024
Śniadanie
Chleb pszenn-żytni (mąka pszenna(40%),zakwas chlebowy naturalny(mąka żytnia 20%, woda) woda, słonecznik,(5%), drożdże, siemię lniane, sól, gluten z masłem , ser żółty, pomidor, kiełki lucerny, kakao
II śniadanie: klementynka
Obiad
Barszcz czerwony( wywar warzywny, buraki, seler, masło , lubczyk ,sól ,pieprz, mąka ) z ziemniakami , zabielany mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.
– Ryż z kurczakiem i warzywami (filet z kurczaka, papryka czerwona, cebula, czosnek, cukinia, kukurydza, fasolka czerwona, olej, oregano, słodka papryka, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy),słupki ogórka zielonego, kompot wieloowocowy
Podwieczorek
Budyń waniliowy (mleko, żółtka, wanilia, skrobia ziemniaczana, masło,)- wyrób własny, maliny, chleb (mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól ) z masłem , herbata z miodem i cytryną
Czwartek 21.11.2024
Śniadanie
Chleb ziarnisty ((mąka pszenna, zakwas żytni naturalny (mąka żytnia, woda) woda, mąka żytnia, drożdże, sól, kminek ) z pastą serowo-rybną ( ser biały, makrela, masło ) ogórek świeży, szczypiorek, kawa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy )z mlekiem.
II śniadanie : ananas
Obiad
Pomidorowa ( wywar warzywny, koncentrat pomidorowy, seler, masło , mąka pszenna, lubczyk ,sól ,pieprz)z zacierką, zabiel. mlekiem i śmietaną , zielona pietruszka.
Gulasz cielęcy( cielęcina, cebula, papryka słodka, lubczyk, bazylia, mąka, sól, pieprz),kasza bulgur, brokuł na parze – piec konwekcyjny , kompot owocowy
Podwieczorek
Bułka (mąka pszenna (41%), kwas chlebowy naturalny( mąka żytnia 21%, woda) z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną
Piątek 22.11.2024
Śniadanie
Chleb eko-wiejski ( mąka pszenna, mąka żytnia-zakwas naturalny, woda, drożdże, sól)z masłem, pastą „Śnieżynka”(ser biały, śmietana, rzodkiewka, szczypiorek) kawa( jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy) z mlekiem.
II śniadanie: banan
Obiad
Ogórkowa ( wywar warzywny, ogórki kiszone, , seler, masło , lubczyk ,sól ,pieprz ) z ziemniakami, zabielana mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.
Ryba w panierce( miruna, jaja, mąka pszenna, , olej, pieprz, sól ), ziemniaki, marchewka z groszkem, kompot owocowy
Podwieczorek
Pizza wegetariańska ( mąka pszenna, mleko, drożdże, jaja, ser żółty, kukurydza, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona , papryka żółta ) – piec konwekcyjny, ketchup, herbata malinowa z miodem
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie