Jadłospis
11.11.2024 - 15.11.2024
Woda do picia dla dzieci bez ograniczeń w każdym dniu
Poniedziałek 11.11.2024 - ŚWIĘTO NIEPODLEGŁO
Wtorek 12.11.2024
Śniadanie
Chleb graham (mąka pszenna, woda, mąka pszenna graham(10%),drożdże, kwas chlebowy naturalny (mąka żytnia, woda) sól, gluten) z masłem, jajko na twardo , szczypiorek, kakao.
II śniadanie: kaki
Obiad
Solferino (wywar warzywny, masło, koncentrat pomidorowy, seler , lubczyk, sól, pieprz)z ziemniakami, zabiel, mlekiem i śmietaną, zielenina.
Kluseczki leniwe (mąka pszenna, ser biały, jaja, ziemniaki, olej, sól ) z masłem, cukrem, sałatka owocowa ( melon, ananas, banan), kompot wieloowocowy
Podwieczorek
Bułka (mąka pszenna, woda, drożdże, tłuszcz roślinny, cukier, sól),z masłem, kiełbaski śląskie z ketchupem, herbata z miodem i cytryną
Środa 13.11.2024
Śniadanie
Chleb ziarnisty ( mąka pszenna(46%),woda, kwas żytni naturalny (mąka żytnia, woda), drożdże, słonecznik(2.30%) siemię lniane(2.3%),sól, mąka słodowa żytnia, otręby pszenne, ziarno soi, tłuszcz roślinny rzepakowy, słód jęczmienny, gluten, soja) z pastą z zielonego groszku ( zielony groszek, cebula, czosnek, oliwa z oliwek) płatki jęczmienne na mleku, woda.
II śniadanie: banan, popcorn
Obiad
Krem brokułowy ( wywar warzywny, brokuły, czosnek, seler, cebula, mąka pszenna, lubczyk, sól, pieprz) z kaszą jaglaną, zabiel. mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.
Paprykarz cielęcy( dyszek cielęcy, cebula, papryka świeża i słodka, ziele angielskie ,bazylia, lubczyk, mąka pszenna, olej, pieprz, sól) z makaronem penne , surówka z selera( seler, jabłko, śmietana, cytryna ) kompot z czarnej porzeczki i jabłka
Podwieczorek
Mus serowy ( mleko, ser biały, cukier waniliowy,) z musem malinowym, weka z masłem , herbata z miodem i cytryną
Czwartek 14.11.2024
Śniadanie
Chleb ekowiejski (mąka pszenna(40%),zakwas chlebowy naturalny(mąka żytnia 20%, woda) woda, słonecznik,(5%), drożdże, siemię lniane, sól, gluten)z pastą z sardynek w pomidorach, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa( jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy) z mlekiem.
II śniadanie; melon
Obiad
Barszcz biały( wywar warzywny, seler, barszcz biały, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, sól) z ziemniakami zabielany mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.
Makaron (mąka, pszenna makaronowa) z serem białym , masłem, cukrem, paseczki czerwonej papryki, kompot owocowy
Podwieczorek
Hamburgery z mięsem wołowym ( wołowina b/k, cebulka, sól, pieprz ), bułka (mąka pszenna, woda, drożdże, tłuszcz roślinny, cukier, sól), sałata zielona, pomidor, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną
Piątek 15.11.2024
Śniadanie
Chleb wiejski (mąka pszenna(40%),zakwas chlebowy naturalny(mąka żytnia 20%, woda) woda, słonecznik,(5%), drożdże, siemię lniane, sól, gluten) z masłem, stół szwedzki(ser żółty, szynka, ogórek, papryka, rzodkiewka), kawa(jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy )z mlekiem.
II śniadanie: ananas
Obiad
Neapolitańska( wywar warzywny, ser żółty , masło, seler, , lubczyk, sól, pieprz) z zacierką (mąka pszenna, woda, jaja płynne, kurkuma, substancja wzbogacająca, witamina A), zabiel. mlekiem i śmietaną, zielona pietruszka.
Ryba ( miruna ) po grecku ( marchew, seler ,pietruszka korzeń, cytryna, por, olej, cebula, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, koper, sól, pieprz, ) z ryżem jaśminowym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy
Podwieczorek
Jabłko zapiekane z żurawiną ( jabłko ,żurawina, cynamon ) , weka z masłem, herbata z miodem i cytryną
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie